יצירת מפת אתר - תהליך עבודה

ערן מלכה | Eran Malka

 

בחלק הראשון של הכתבה דיברנו על מה זה מפת אתר, החשיבות התאורטית של מפת האתר, מה היא כוללת ולמה גוגל אוהב וצריך אותה. במאמר זה נסביר ברמה המעשית איך בונים מפת אתר, מה היא אמורה לכלול ובעיקר - איך מבקשים מגוגל לבוא לקרוא אותה, כי אם בנינו מפת אתר לתפארת מדינת ישראל וגוגל לא קורא אותה - אז מה עשינו בזה?

 

מפת אתר, כאמור, היא מודל חזותי ומאורגן טקסטואלית של תוכן באתר אינטרנט, המאפשר למשתמשים ולמנועי חיפוש לנווט באתר כדי למצוא את המידע שהם מחפשים. מטרתה היא לכוון את הגולש ואת מנועי החיפוש לכל עמודי התוכן הקיימים באתר. בנוסף, מפת אתר מהווה אינדקס רשומות תוכני לכל עמודי האתר המסודרים על פי קדימות ורלוונטיות. תכונה זו היא חיונית ביותר למנועי החיפוש כאינדיקטורים לעמודים חשובים יותר וחשובים פחות.

 

איך מחוללים מפת אתר

 

את מפת האתר ניתן לחולל במגוון אתרים המספקים את השירות כגון: http://www.xml-sitemaps.com/, או http://rapid.searchmetrics.com/en/ ועוד. באתרים אלו יש להזין את כתובת האתר לה אתם רוצים לחולל את המפה ולהקיש אישור. לאחר מספר שניות, תלוי בגודל האתר, תקבלו את קוד מפת האתר של האתר שלכם בצורת XML.

 

בקובץ ה-XML שלפניכם, שאופיו הוסבר בחלק א', מצויים כמה פרמטרים שמטרתם היא לסמן למנועי החיפוש את החשיבות והקדימות של הדפים הקיימים בתוך האתר (Priority), את תדירות העדכונים Frequency)) ואת תאריך העריכה האחרון (Last Modification Date). מתוך שלושת הפרמטרים הללו, הפרמטר של קדימות הינו חשוב לקידום וארגון האתר ומשותף לשלושת מנועי החיפוש המרכזיים Yahoo ,Askו- Msn.

 

הקדימות (Priority) מופיעה כ"טאג" בתוך קובץ ה- XML ומחושבת באופן יחסי ורלטיבי לעמודים אחרים באתר. כלומר, כל עמוד באתר מקבל ערך קדימות שהמנעד שלו נע בין 0 ל- 1. לדוגמא דף הבית, שנחשב לדף החשוב ביותר לגולש ומציג את תמצית תוכן האתר יקבל את דרגת הקדימות הגבוהה ביותר - 1. ואילו דף פנימי יקבל קדימות 0.8 מעט פחות מדף הבית. דף פנימי בעל החשיבות הנמוכה ביותר יקבל ערך 0. כך באופן שיטתי כל העמודים באתר האינטרנט שלכם מקבלים פרמטר קדימות באופן היררכי, על פי הרלוונטיות והחשיבות התוכנית שלהם. עמודים עם ערך קדימות גבוהה יותר יאונדקסו מהר יותר וייסרקו בתדירות קרובה יותר.

 

אופני הזנת הפריוריטי יכולים להיות בצורה ידנית ובצורה אוטומאטית. ניתן להזין באופן ידני את הקדימות של אותו דף באתר, אך דבר זה עלול להיות עבודה ארוכה, משעממת ובעיקר סיזיפית. על כן, יש כלים ייעודיים ליצירות מפות אתר המגדירות את הקדימות באופן אוטומאטי כמו תוכנת A1, או מחוללי מפות אתר אחרות. הכלים האוטומאטיים הללו עושים זאת על ידי ספירה וחישוב המשקל של כל הקישורים הפנימיים בתוך האתר וממירים אותם לערך עדיפות לכל עמוד במפת האתר. יש לציין, כי אתרים המציעים הנפקת מפה בדרך כלל מוגבלים לכ- 500 עמודים במקסימום. לאתרים גדולים יותר מומלץ להשתמש בתוכנות ייעודיות ומורכבות יותר היכולות לחולל כמות גדולה של עמודים באתר.

 

אל תנסו לרמות את מנועי החיפוש (!). אתם לא יכולים להגדיר את כל הדפים לעדיפות המרבית- 1, ולהניח שמנועי חיפוש יסכימו לכך, זה חובבני, קפריזי ולא מקצועי. אי לכך, רצוי לחולל ערכי קדימויות המסודרים באופן לוגי בעל משמעות סידורית המבוססת על תוכן כפי שדובר לעיל.

 

זכרו, רובוטים של מנועי החיפוש מחפשים את קובץ ה- Sitemapלסריקה תמיד כברירת מחדל. אתר שיש לו קובץ מפת אתר XMLהוא אתר שמסייע למנועי החיפוש לסרוק אותו, וכך הוא ידידותי יותר למנועי החיפוש. אתר כזה יסרק בתדירות גבוה יותר וכל העמודים שלו ידורגו בהתאם לקדימות, וכתוצאה מכך סיכוייו להתקדם במנועי החיפוש טובים יותר.

 

הטמעת המפה באתר

 

 

לאחר שחוללנו את מפת האתר באחד מהמחוללים ברשת, צריך להעתיק את הקוד במלואו ולהטמיע אותו באתר עצמו. את הקוד ניתן להטמיע במקום ייעודי במערכת התוכן של האתר, או בספריית ה-root של השרת. לאחר ההטמעה אם נקליד בדפדפן את הכתובת של האתר פלוס קובץ מפת האתר: www.domain.co.il/sitemap.xml נקבל את מפת האתר פרושה לפנינו בדפדפן.

 

באתרים קטנים לעיתים תופיע רשימה משורשרת של המפה ולא בצורת XML, במקרה כזה יש להקיש קליק ימני בעכבר ו"צפה במקור הדף" על מנת לראות את מפת האתר בצורת XML היררכית.

 

קריאת המפה על ידי גוגל

 

בשלב ראשון, יש להיכנס לחשבון שלכם ב"כלי מנהלי אתרים - WebMasterTools" (ואם אין עשו זאת מיד). בשלב שני, היכנסו לקטגוריית סריקה > sitemap, ולאחר מכן לחצו על כפתור של הוספה/בדיקה מצד שמאל למעלה.

 

בשלב שלישי יש להזין את הכתובת של מפת האתר שדובר בחלק ב': www.domain.co.il/sitemap.xml(שימו לב שגוגל נותן אוטומטית את כתובת דף הבית ולכן צריך לכתוב רק את החלק השני) ולבצע "בדוק". אם הבדיקה יצאה תקינה וללא שגיאות יש לבצע "שלח" אם לאו, יש לבדוק כל מקרה לגופו - מה השגיאה שגוגל מראה? ולחזור מספר צעדים אחורה ולראות שאכן ביצענו את כל השלבים בצורה הנכונה. 

03-7612424